Syömishäiriöt

Anoreksia

Anoreksia eli anorexia nervosa on syömishäiriö, jolle tyypillistä on oman ruuminkuvan häiriintyminen, pyrkimys hyvin pieneen painoon ja korostunut lihomisen pelko. Anoreksiasta kärsivä ihminen kokee sosiaalista painetta laihduttaa. Hän myös välttelee syömistä, vaikka olisi nälkäinen.

Anoreksian yksi alamuodoista on niin sanottu pro-ana eli pro anorexia, jossa henkilö pitää anoreksiaa elämäntapana ja jopa tavoiteltavana tilana. Pro-anorektikot kannustavat toisiaan laihduttamaan sairaalloisesti, ja kokevat, ettei ulkopuolisilla ole oikeutta puuttua heidän elämäntapaansa, vaikka se johtaisi vakaviin terveydellisiin vaurioihin tai jopa ennenaikaiseen kuolemaan.

Bulimia

Bulimia eli bulimia nervosa on anoreksian kaltainen syömishäiriö, johon liittyy toistuvia ja hallitsemattomia ahmimiskohtauksia. Ahmimiskohtausta seuraa yleensä katumuksen tunteita ja pyrkimys estää ruoan lihottavat vaikutukset oksentamalla, paastolla tai muilla vastaavilla keinoilla.

Eurooppalaisen tautiluokituksen mukaan bulimia diagnosoidaan, mikäli potilaalla esiintyy toistuvia ylensyömisjaksoja, ajattelua hallitsee syöminen ja potilaalla on pakonomainen tarve syödä, potilas pyrkii estämään ruoan lihottavat vaikutukset esimerkiksi oksentamalla, lääkkeillä tai paastolla, ja jos potilaalla on lihomisen pelko tai käsitys siitä että hän on liian lihava.

BED

BED eli binge eating disorder on ahmimishäiriö, johon liittyy toistuvia ja hallitsemattomia ahmimiskohtauksia. Erona bulimiaan on kuitenkin se, ettei BEDistä kärsivä pyri oksentamaan ahmimisjaksojensa päätteeksi vaan yrittää hallita ahmimistaan jättämällä aterioita väliin aamulla tai iltapäivällä.

BEDiin kuten muihinkin syömishäiriöihin liittyy asian salailua sekä häpeän ja ahdistuksen tunteita.

Lihasdysmorfia

Lihasdysmorfia on häiriö, josta kärsivä henkilö on tyytymätön lihastensa kokoon, muotoon ja erottuvuuteen. Häiriöstä kärsivä pitää itseään yleensä liian hintelänä ja välttelee sen vuoksi esimerkiksi saunaan, uimarannalle tai muille yleisille paikoille vähissä vaatteissa menemistä. Hän saattaa myös pukeutua paksusti tai löysiin vaatteisiin peittääkseen “liian hoikan” vartalonsa.

Lihasdysmorfiasta kärsivä pyrkii kasvattamaan lihaksiaan suuremmaksi käyttämällä tähän kohtuuttomasti aikaa ja vaivaa. Treeniohjelmasta tai ruokavaliosta poikkeaminen aiheuttaa yleensä ahdistusta. Lihaskasvunsa maksimoiseksi lihasdysmorfiasta kärsivä henkilö syö yleensä hyvin yksipuolisesti ja hänen ruokavalionsa painottuu liiaksi proteiinipitoiseen ruokaan. Häiriö saattaa johtaa myös anabolisten steroidien ja muiden terveydelle haitallisten aineiden käyttöön.

Ortoreksia

Ortoreksia eli orthorexia nervosa on syömishäiriö, joka ilmenee pakonomaisena tarpeena syödä mahdollisimman terveellisesti. Ortoreksiasta kärsivä henkilö saattaa kuluttaa suurimman osan päivästään ruokien valitsemiseen ja valmistamiseen. Suunnitelmat tai niiden kariutuminen aiheuttaa henkilölle yleensä ahdistusta. Ruoka-aineiden välttely saattaa johtaa myös puutostiloihin.

Ortoreksiassa olennaista on siihen liittyvä pakonomaisuus ja täydellisyyden tavoittelu.

On syytä huomata, että monet tavalliset ruokavaliot, allergiat tai fyysiset sairaudet rajoittavat tiettyjen raaka-aineiden käyttöä, ja tällöin on normaalia valita ruokansa tarkkaan tai olla huolissaan ruokansa sisältämistä raaka-aineista vieraassa ympäristössä ruokaillessa. Ortoreksiaksi tilanne muuttuu vasta kun ruoka-aineiden valinta muuttuu irrationaaliseksi, ja pakonomaisuus sekä suunnitelmallisuus alkaa kontrolloida liikaa henkilön arkielämää.

Lisätietoja, apua ja vertaistukea