Valuuttalaskuri

Valuuttojen arvot voivat vaihdella keskenään hyvin paljon ja usein ei voi tietää suoraan, paljonko joku raha on toiseen valuuttaan vaihdettuna. Valuuttalaskuri muuntaa valitun valuutan arvon toiseen valuuttaan. Valuuttamuunnin ottaa huomioon valuuttakurssit, jotka päivittyvät jatkuvasti Euroopan keskuspankin valuuttakurssien mukaan.

Valuuttalaskuri toimii siten, että valitaan ensin se valuutta, josta rahaa halutaan vaihtaa ja syötetään vaihdettava valuutan määrä. Tämän jälkeen valitaan, miksi valuutaksi raha vaihdetaan. Valuuttalaskuri laskee, paljonko esimerkiksi 5 euroa on USA:n dollareissa.

Valuuttakurssi on viitteellinen

Valuuttakurssi perustuu Euroopan keskuspankin referensseihin, mikä kannattaa muistaa, kun käy vaihtamassa rahaa. Todellinen kurssi saattaa muuttua, koska vaihtopisteissä todellinen valuuttakurssi riippuu markkinahinnasta. Pankit ja muut rahalaitokset siis perivät valuutan vaihdosta palkkion, joka lisätään valuuttakurssiin ja tällöin kurssi on monesti aiempaa suurempi.

Valuuttakurssien viitteellisyys kannattaa muistaa myös, kun maksaa pankki- tai luottokortilla toisessa maassa. Tällöinkin valuuttakurssi on yleensä luultua suurempi, sillä siihen lisätään samalla tavalla mahdolliset palkkiot yms. maksut.